červené maso
Leden 24, 2016
Kategorie: Jídlo

Konzumovat červené maso nebo ne?

Češi se řadí mezi špičky, co se týče konzumace masa a uzenin. Maso si většina z nás dopřává každý den, což ale rozhodně není zdravé. Jak se řadíme mezi největší jedlíky masa a uzenin, tak se i řadíme mezi národy s největším výskytem rakoviny tlustého střeva a střevních zánětů.

Co je červené maso?

  • vepřové
  • hovězí
  • skopové
  • telecí
  • jehněčí

hovězí

Výhody červeného masa?

Červené maso obsahuje velké množství kvalitních nenasycených mastných kyselin. Dále železo, zinek a vitamíny – nejdůležitější ze všech vitamínů je vitamín B12. Dále jako každé jiné maso obsahuje i bílkoviny, které jsou pro těle nepostradatelné. Jsou základním stavebním kamenem organismu a svalové hmoty. Bílkoviny musíme přijímat denně, ale v rozumné míře!

A jaká je ta rozumná míra?

Záleží na pohlaví, váze a pracovnímu/sportovnímu vytížení. Ale je možné říci, že pro „normálního“ člověka stačí 100 gramů syrového masa na den. Ve 100 gramech je totiž obsaženo kolem 23g kvalitních bílkovin.

Ačkoliv červené maso je zdravé a výživově plnohodnotné, je důležité brát ohled na množství obsaženého tuku. Je tedy vhodné při výběru přemýšlet a zakoupit méně tučné části – libové. Nadbytečný příjem tuku nám totiž může silně ublížit! Přispívá k vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některému typu rakoviny a obezity.

Dietní jídelníček

V dietním, chcete-li redukčním jídelníčku může být zahrnuto i červené maso. Správný jídelníček má být totiž pestrý a vyvážený. Nezapomínejte ale na vhodný výběr masa a správnou úpravu pokrmu. Pro více informací a zdravých receptů se podívejte v naší rubrice Recepty/Jídlo.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *