Leden 8, 2017
Kategorie: Jídlo, Ostatní

Potraviny s vysokým obsahem železa

Železo patří mezi nejdůležitější prvek v lidském těle. Dospělý muž má v těle kolem 4-4.5 gramů železa (70 mmol). U žen je to o trochu méně a to díky měsíčkům (také těhotenství a porodu), kdy se z těla dostává velká část. Proto mnoho žen také užívá železo v doplňcích stravy, protože udržovat zdravou hladinu je pro ženy téměř nemožné, když nedodržují správný jídelníček, ve kterém jsou zařazeny potraviny s vysokým obsahem železa. Pojďme si takové potraviny ukázat!

Železo a omáčka kolem

Železo v těle zajišťuje správnou funkci buněk, které bez tohoto prvku nemůžou fungovat. Hraje významnou roli v tvorbě červených krvinek, s čímž je spjat transport kyslíku. Průměrný denní jídelníček obsahuje 10-15 mg železa, ale do těla se dostane pouze 10-15%. Vstřebávání železa totiž blokují některé látky v potravinách (fytáty, fosfoproteiny). Je nutné mít na paměti, že nízký ani nadměrný obsah železa v těle není správný. Je důležité nic nepřehánět a jít zlatou střední cestou.

železo v krvi

Obsah železa v krvi je možné zjistit ze vzorku krve – stačí navštívit svého obvodního lékaře.

Nedostatek železa

Mezi první příznaky nedostatku železa patří celková únava a oslabení. V pozdějším stádiu se mohou přidat vážné zdravotní problémy. Je nutné vzít v potaz, že železo se podílí na růstu tkání, má pozitivní vliv na pokožku, pleť a také pomáhá ke správné funkci imunity.

Anémie – chudokrevnost

Jedná o zhoršenou schopnost krve dostávat kyslík do tkání. Lidé, kteří trpí tímto problémem, jsou často malátní, mají malou výkonnost, trpí na závratě a další problémy (pískání v uších, plynatost, úbytek na hmotnosti, bledost kůže, bolest na hrudi a srdci).

8 – 14 mg/den je optimální příjem železa pro dospívajícího člověka.

Potraviny bohaté na železo

Existuje několik potravin, které mají několinásobně větší množství železa, než ostatní potraviny. Například z masa příjmete přes 50% denního příjmu železa. Tyto % se zvětšují, jestliže zkonzumujete vnitřnosti (játra, srdíčko a další), v kterých je obsah železa největší. Z rostlinných produktů stojí za zmínku čočka, brambory, špenát, oříšky (mandle, kešu), meruňky, švestky a fazole. Dalším plnohodnotným zdrojem jsou výrobky z celozrnné mouky a další obiloviny.

  • čočka, brambory, obiloviny, fazole
  • špenát
  • oříšky
  • ovoce (meruňky, švestky)

železo v potravinách

Kdy doplňovat železo?

U mužů (nad 20 let) by měl být denní příjem kolem 10 mg a u žen kolem 15 mg. Jsou ale situace, kdy by měl být příjem železa větší. V některých případech je vhodné sáhnout po doplňcích stravy, protože z normálních potraviny je téměř nemožné doplnit odpovídající hladinu.

Ztrátá krve

Ztráta krve je obrovský zásah do imunity člověka a je třeba se o tělo starat o něco více, než je běžné. Může se jednat o složitou operaci, u které jste ztratili mnoho krve. V těchto případech vám sám lékař předepíše železo. Zvýšená dávka se pohybuje v rozmezí 50 – 100 mg/den.

Těhotenství a kojení

V tomto období je dobré užívat některý z komplexních doplňků, které vám doplní potřebné prvky a to nejen železo.

Silnější menstruace

Při ztrátě většího množství krve je vhodné zařadit do jídelníčku preparát s vysokým obsahem železa. V tomto případě se jedná o dávky do 50 mg/den. Pro přesnou dávku se poraďte se svým gynekologem, anebo lékárníkem.

Ostatní prvky

Doufám, že článek byl pro váš přínosným a lehce vstřebatelným. Jestliže máte zájem o zpracování dalších prvků, zanechte mi komentář, abych věděl, že to má smysl a že je zájem. Snažím se o lehké představení prvku, jak prvky doplnit a co se stane, když ho máte nedostatek – případně nadbytek.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *