recepty na králíka
Srpen 9, 2018
Kategorie: Jídlo, Recepty

Recept na králíka + fotky!

Králičí maso patří velice dietní druhy masa, a proto se hodí do redukčních diet, ale také zdravotních diet, proto se také často objevuje na nemocničním jídelníčku. Jeho maso je tuhé a velmi lehké s nízkým obsahem tuku. Skrývá v sobě skvělé nutriční hodnoty, prospěšné látky, ale hlavně také chutná skvěle! Jedinou nevýhodou posledních let je zvyšující se cena (aktuální průměrná cena 190 ,- za kilogram celého králíka) a také nemožnost koupení „bio“ králíka. V článku si ukážeme, proč je škoda, že konzumace králíka upadá, ale také recepty včetně fotek!

maso králíka benefity

Dobrého králíka je možné sehnat pouze přes známé.

Králík se řadí mezi maso s nejnižším obsahem cholesterolu. Má vysoký obsah bílkovin a to 30 gramů na 100 gramů králíka, 9 gramů sacharidů a pouze 0.3 gramů sacharidů. Co se týče vitamínů, tak nejvíce obsahuje vitamín B12, B2, B a B6. Z minerálních látek hořčík, zinek, draslík a fosfor, proto má také velice pozitivní vliv na zdraví člověka.

Jaké benefity přináší konzumace králičího masa? + zajímavosti

  • králičí maso patří mezi významné antioxidanty
  • pozitivně ovlivňuje kvalitu naší pokožky
  • zařaďte králíka do redukčních diet a zhubněte
  • reguluje hladinu cukru v krvi – vhodné maso pro diabetiky
  • konzumace králíka je doporučená pro alergiky, protože králičí maso obsahuje nejméně alergenů
  • zlepšuje syntézu DNA

Ačkoliv konzumace králičího masa má tyto pozitivní účinky na náš organismus a tělo, tak jeho spotřeba klesla od roku 1989 na více, než polovinu. A to je škoda. Obsahuje vysoké množství proteinů, které hrají při hubnutí a tvorbě svalové hmoty zcela zásadní roli. Podívejte se také na moje „bezkonkurenční recepty na králíka!“

Králičí maso je lehce stravitelné – tělo dokáže strávit 90% (u hovězího pouze 60%)!

Přírodní králík s olivovou tapenádou

Co budeme potřebovat?

  • 4 ks králičích stehen
  • 1 rajče
  • 100 g tapenády z černých oliv
  • olivový olej
  • rozmarýn (nejlépe čerstvý)
  • sůl a pepř
  • alobal
  1. Jako první se necháme troubu předehřát na 250 °C a králičí stehna po obvodu lehce párkrát nařízneme. Stehno poté musíte potřít tapenádou a nejlépe tak, aby se dostala i do „zářezů.“
  2. Jako druhý krok si nakrájíme rajče na celé plátky a z alobalu uděláme 4 části. Na každý alobal doprostřed dejte plátek rajčete, položte stehno a zalejte kapkou olivového oleje. Důkladně osolíme a opepříme.
  3. Teď už nezbývá nic jiného, než králíka zabaleného v alobalu dáme na plech a poté do vyhřáté trouby. Pečeme 13 – 15 minut a poté troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít.
  4. Králíka můžete podávat se zeleninovým salátem, rýží, bramborem, anebo bramborovou kaší.
  5. Dobrou chuť!
recepty na králíka

Foto: Olivová kuchařka

Spozorem článku obchod Kasa.cz

Kup si stylový elektrický pečící hrnec „Pečenka!“ PS: Klasická trouba má až o 80% větší spotřebu.

Můžete si snadno připravit maso, zeleninu, anebo upéct buchty!

Snadná údržba.

Kvalita známé značky ETA.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *