hlíva ústřičná zdravé recepty
Září 11, 2015
Kategorie: Jídlo, Recepty

Recepty s hlívou ústřičnou, část II

Rozhodl jsem se, napsat druhý díl článku, Zdravé recepty z hlívy ústřičné. Důvodem je úspěšnost článku a taky fakt, že hlíva ústřičná je zdraví prospěšná a v dnešní době ve větších městech i lehce dostupná.

Proč zařaradit hlívu do jídelníčku?

  • protizánětlivé účinky
  • protirakovinné účinky
  • protivirové účinky

Guláš z hlívy ústřičné

Seznam ingrediencí, které musíte obstarat.

  • hlíva ústřičná (cca 0.5kg)
  • rajský protlak
  • cibule
  • česnek
  • mletá paprika
  • majoránka
  • sůl, pepř a kmín

Do připraveného hrnce dáme osmažit dvě velké cibule do zlatova. Pak přidáme mletou sladkou papriku a na malé kousky nakrájenou hlívu ústřičnou. Až bude hlíva lehce osmažená, nalijeme do hrnce vodu, rajský protlak, kmín a majoránku. Opepříme, osolíme a vložíme do hrnce nakrájený, nebo podrcený česnek. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do doby, než bude hlíva měkká.

Guláš z hlívy ústričné můžete podávat s houskovým knedlíkem, nebo chlebem. Pro ozdobení použijte například nakrájenou cibuli na kroužky.

Rizoto s hlívou ústřičnou

Na přípravu vynikajícího rizota z hlívy ústřičné budeme potřebovat následující ingredience.

  • 250 gramů hlívy ústřičné
  • zeleninový vývar ze dvou kostek
  • 450g rýže
  • kysaná smetana
  • parmazán
  • sůl a černý pepř

Na oleji osmažíme připravenou hlívu ústřičnou. Po chvilce nasypeme do hrnce i rýži a opékáme. Za 3-5 minut zalijeme zeleninovým vývarem ze dvou kostek. 15 – 20 minut vaříme a čekáme. Po uběhnutí určené doby, by měla být rýže měkká, tak přidáme poslední ingredience. Kysanou smetanu, sůl a černý pepř. Jako ozdobu použijeme parmazán.

Rizoto je možné připravit na několik způsobů a z jiných ingrediencí. Můžete přidat do rizota slaninu, cuketu a mnoho dalších surovin. Já jsem se rozhodl pro mě známou a zdravou variantu. Jinak se fantazii meze nekladou. Jestli Vám chutnalo, zanechte krátký komentář! 😉

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *