[RECEPT] Květáková kaše low carb

Máslové, nadýchané a česnekové květákové “brambory” jsou splněným snem milovníků sacharidů! Tato lahodná květáková kaše je plná česneku, másla, parmazánu a smetanového sýra! Je vhodná pro KETO dietu a je skvělou alternativou tradiční bramborové kaše.

květáková low carb kaše s máslem

Květáková kaše je darem z nebes pro všechny milovníky sacharidů, kteří drží nízkosacharidovou dietu.

Chutná a působí jako bramborová kaše bez přidaných sacharidů.

Navíc není třeba loupat brambory! Jednoduše uvařte, uvařte v páře nebo upečte růžičky květáku a přidejte česnek, máslo, parmazán a smetanový sýr a získáte tu NEJKRÉMOVĚJŠÍ a nejnadýchanější květákovou kaši VŠECH dob!

Květáková kaše je skvělá pro lidi, kteří drží dietu s nízkým obsahem sacharidů nebo keto dietu, ale hodí se i pro diabetiky a všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě.

Květák má obrovské množství živin a je nabitý antioxidanty, vitamínem c (polovina denní potřeby) vlákninou, draslíkem a celkově je superpotravinou a skvěle pomáhá při hubnutí.

JAK PŘIPRAVIT KVĚTÁKOVOU KAŠI Z “BRAMBOR”

K přípravě květákové kaše budete potřebovat čerstvý nebo mražený květák.

Česnek a máslo. Na tuto květákovou kaši budete potřebovat 2-3 stroužky česneku, ale samozřejmě bude záležet na vašich chuťových preferencích. Pokud jste milovníci česneku, můžete vždy přidat jeden nebo dva stroužky navíc, nebo česnek úplně vynechat a nahradit ho špetkou česnekového prášku, pokud vám nevyhovuje.

Aby byl květák krémový, budete potřebovat smetanovou složku. Naším oblíbeným je smetanový sýr. Květákové kaši dodá tolik chuti a je sametově hladká a krémová. Můžete také použít zakysanou smetanu, která funguje stejně dobře, pokud jí dáváte přednost.

Rádi také přidáváme čerstvě nastrouhaný parmazán, protože proč ne? Kaši dodá hloubku chuti a textury a opravdu vynikne.

Parmezán je však zcela nepovinný.

JAK VAŘIT KVĚTÁK

Existuje několik způsobů vaření květáku, od černění přes pečení až po vaření v páře v mikrovlnné troubě. Kterýkoli z těchto způsobů bude dobře fungovat při přípravě květákové kaše. vaření květáku

Blanšírování

V hlubokém hrnci svařte vodu. Květák vařte 3-4 minuty a poté jej sceďte pomocí cedníku. Ujistěte se, že je z květáku vypuštěna všechna voda, a to jemným poklepáním papírovými utěrkami nebo vyždímáním pomocí sýrového plátna, abyste odstranili přebytečnou vodu.

Pečení

Pečený květák je výjimečný tím, že během pečení získá zlatavou barvu a karamelizovanou chuť. Tento způsob také zaručuje, že se do květáku nedostane přebytečná voda.

Květák pečte při teplotě 425F 20 minut nebo dokud není měkký jako vidlička.

Pokud budete květák zapékat, opečte spolu s ním na stejné pánvi i stroužky česneku a máslo, aby se rozvinula chuť pečeného česneku.

Vaření v páře

Tento způsob vaření květáku je náš nejoblíbenější, protože pomáhá udržet vodu v květáku. Pro tuto metodu budete potřebovat parní koš, ale nebojte se, pokud parní koš nemáte, jednoduše květák uvařte v páře v mikrovlnné troubě!

JAK VAŘIT KVĚTÁK V PÁŘE V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Vaření květáku v páře v mikrovlnné troubě je skvělou volbou, pokud nemáte parní hrnec nebo prostě nemáte čas.

Květák v mikrovlnné troubě spaříte tak, že do misky vhodné do mikrovlnné trouby nasypete růžičky květáku a zalijete je takovým množstvím vody, aby bylo pokryto dno misky (asi 1/4 šálku).

Misku volně přikryjte talířem, voskovým papírem, plastovou fólií nebo papírovou utěrkou a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 8-10 minut nebo dokud květák nezměkne vidličkou.

TIPY PRO PŘÍPRAVU NEJLEPŠÍ KVĚTÁKOVÉ KAŠE

Tajemství, jak z květákové kaše získat co nejvíce chuti, spočívá ve vaření česneku na několika lžících másla. Česnek uvolní do másla aromatickou chuť a máslo získá lehce zlatavou barvu spolu s oříškově opečenou chutí, která tuto květákovou kaši posune na další úroveň a ještě dál!

Květák vařte, dokud není velmi měkký. Nebojte se ho nechat rozměklý, čím více bude uvařený, tím bude měkčí a snáze se bude kaše dělat.

Pořádně ho slijte. NEJDŮLEŽITĚJŠÍM krokem při přípravě květákové kaše je květák velmi dobře osušit, pokud se blanšíruje ve vodě. Jakákoli voda navíc způsobí, že květák bude vodnatý a nebude chutný.

Doporučujeme květák vařit v páře nebo péct v troubě, abyste vodu udrželi na uzdě.

Ingredience

  • 1 hlávka květáku nebo 16 oz sáček mraženého květáku
  • 2 lžíce nesoleného másla nebo olivového oleje (koupit nejlepší olivový olej)
  • 3 stroužky mletého česneku
  • 3 polévkové lžíce smetanového sýra nebo tučné smetany ke šlehání nebo zakysané smetany
  • 1/4 šálku parmezánu volitelně
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Květák opláchněte a nakrájejte na růžičky. Květák vařte v páře nebo blanšírujte po dobu 10 minut nebo dokud není vidličkou změklý a měkký. Odstavte z ohně a nechte dobře okapat.
  2. Zatímco se květák vaří, rozehřejte v malém hrnci máslo na středně vysoké teplotě. Přidejte česnek a restujte 1-2 minuty nebo dokud česnek nezvoní a nezačne zlátnout.
  3. Odstavte z ohně a přidejte do velkého kuchyňského robotu spolu s uvařeným květákem, parmazánem a smetanovým sýrem. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Mixujte, dokud květák nebude hladký a nebude připomínat strukturu bramborové kaše. Případně ho rozmačkejte šťouchadlem, dokud nebude vypadat jako bramborová kaše.
  5. Podávejte s kousky másla a bylinkami dle výběru.

Nutriční informace

Porce: 1 porce (1/4 receptu): Kalorií: 126 kcal | Sacharidů: 9g | Bílkoviny: 6g | Tuky: 9g | Nasycené tuky: 5g | Cholesterol: 24mg | Sodík: 179mg | Draslík: 1,5 mg | Draslík: 1,5 mg | Draslík: 1,5 mg | Bílkoviny: 1,5 mg | Vláknina: 3g | Cukr: 3g | Vitamin A: 282IU | Vitamin C: 70mg | Vápník: 120mg | Železo: 1mg


Zdroje:

gimmedelicious.com/mashed-cauliflower/


Naposledy aktualizováno 4 prosince, 2023, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *