Rozhodli jste se dát jednou pro vždy sbohem nezdravému životnímu stylu a chcete začít zdravým stravováním? Pak čtěte dál, odpovíme vám na všechny vaše otázky týkající se zdravých večeří. Kdy jíst a co? Čemu se radši vyhnout?

Pravidelná strava je základ zdravého stravování
Když se rozhodnete žít zdravě, prvním krokem bývá změna stravovacích návyků. Pravidelné a vyvážené stravování je základ, žádné jídlo byste během dne neměli vynechat.
Začněte královskou snídaní, během dopoledne pokračujte malou svačinkou.
V poledne si dejte oběd, jehož součástí bude zelenina jako příloha, odpoledne je na řadě opět svačinka, třeba v podobě proteinové tyčinky.
Den zakončete večeří.

Zdravé potraviny, včetně BIO potravin nakupujte v obchodě Econea.cz. Kvalitní produktů od lokálních značek za dostupné ceny.
Co jíst k večeři, abyste v noci neměli hlad?
Určitě to taky znáte. Přes den máte sotva čas něco malého zobnout, večer se to snažíte dohnat. Kromě výčitek vás v noci budí hlad a chuť na něco dobrého, ideálně sladkého.
Tak přesně takhle by to vypadat nemělo.
Už ráno je třeba myslet na to, aby vás v noci nesužoval hlad a začít den vydatnou snídaní. Přes den si dejte dietní svačinky a oběd, večer pak lehkou večeři.
Jak by měla vypadat?
- Večeře by měla být lehce stravitelná.
- Poslední jídlo si dejte 2-3 hodiny před tím, než půjdete spát. Zapomeňte na rady, že poslední jídlo máte jíst do 17 nebo 18 hodin. To je mýtus, vše záleží na tom, kdy chodíte spát. Právě ty dvě nebo tři hodiny stačí k tomu, aby tělo jídlo správně zpracovalo.
- Špatně jste odhadli čas, kdy půjdete spát a přepadl vás hlad? Určitě nehladovte. Dejte si pár lžiček bílého jogurtu, trochu čerstvé zeleniny, případně kousek nízkotučného sýra.
- Součástí večeře mají být hlavně proteiny, které podpoří noční regeneraci a budování svalů.
Víte, že pravidelná strava naučí tělo přijímat živiny rovnoměrně, to pak nebude mít potřebu ukládat si tuky na horší časy? Navíc tak zabráníte zpomalení metabolismu.

Jak vypadá ideální večeře?
Večeře by měla být lehká a nezatěžovat naše trávení. Smažené pokrmy, tučná masa a omáčky jsou tak pasé. Čemu dát přednost? Jaké potraviny jsou ideální na večeři?
- Mořské a sladkovodní ryby, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, selenu, zinku, jódu, železa a vitamínu B12, zároveň mají nízký obsah cholesterolu.
- Neochucený bílý jogurt
- Sýry a tvaroh, který obsahuje málo sacharidů, je ale také bohatý na bílkoviny. Víte, že v něm najdeme i kasein, bílkovinu, kterou naše tělo tráví pomaleji a my pak máme déle pocit sytosti?
- Vejce, které potěší vysokým obsahem bílkovin a zasytí.
- Libové hovězí maso, které má také vysoký obsah bílkovin, sáhnout ale můžete i po jiném druhu masa s nízkým obsahem tuku.
- Zelenina s velkým množstvím vlákniny a nízkou energetickou hodnotou. Dejte si třeba květák, brokolici, zelí a další košťálovou zeleninu.
- Avokádo

Náš tip: Plnohodnotnou večeří je i zeleninový nebo těstovinový salát z proteinových těstovin s libovým masem, sáhnout můžete i po proteinovém koktejlu pro ketodietu.
Naposledy aktualizováno 28 července, 2022, autorem Redakce Magazínu