Vegetariánství zažívá obrovský příval nových uživatelů, kteří se takto chtějí stravovat. Podle odhadů je v České republice kolem 1-2% vegetariánů a toto číslo se poměrně rychle zvyšuje. Co to ale vlastně to vegetariánství je, a co to obnáší? Více v článku…
Vegetariánství
Vegetariánství je druh stravování a je možné to označit za životní styl, kdy osoba vysadí z jídelníčku živočišné produkty. Především maso a to včetně ryb – možná se teď ptáte, proč píši “včetně ryb.” Je to z toho důvodu, že pár % lidí nebere ryby jako maso. Je to divné, ale je to tak.
A jaký je rozdíl mezi veganem a vegetariánem?
Hodně lidí si tyto dva pojmy plete a nebo je považují za stejné. Jaký je v tom tedy rozdíl? Veganství je takové rozšířenější vegetariánství, kdy přestane konzumovat mléko, vejce, maso, med a také většinou odsuzují trh s kožešinami, zoo, cirkus a nebo zboží, které bylo testováno na zvířatech.
Recepty
Vytvořit bezmasé recepty je hlavně v začátcích těžké. Je nutné si najít takové potraviny, které vašemu tělu dodají všechny potřebné živiny k normálnímu a zdravému žití. Přesto pro vás máme jeden tip na guláš z hlívy ústřičné! Co budeme potřebovat!?
- 1kg hlívy ústřičné
- 2 větší cibule
- mouka
- olej
- česnek, pepř a sůl
- červená paprika
- majoránka
V hrnci si rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibulku a smažíme do hněda. Jako další si nakrájíme hlívu ústřičnou na krátké proužky, které vložíme na rozpálený olej s cibulkou a smažíme. Následuje sušená červená paprika (cca 3 plné lžíce) a povrch poprášíme moukou. “Guláš” zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř a nakonec i nadrcený česnek. Vaříme, dokud hlívá nezměkne. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo křupavou bagetkou. Dobrou chuť!
Naposledy aktualizováno 4 dubna, 2017, autorem Redakce Magazínu