Recepty s hlívou ústřičnou, část II

Rozhodl jsem se, napsat druhý díl článku, Zdravé recepty z hlívy ústřičné. Důvodem je úspěšnost článku a taky fakt, že hlíva ústřičná je zdraví prospěšná a v dnešní době ve větších městech i lehce dostupná.

 

Proč zařaradit hlívu do jídelníčku?

  • protizánětlivé účinky
  • protirakovinné účinky
  • protivirové účinky

 

Guláš z hlívy ústřičné

Seznam ingrediencí, které musíte obstarat.

  • hlíva ústřičná (cca 0.5kg)
  • rajský protlak
  • cibule
  • česnek
  • mletá paprika
  • majoránka
  • sůl, pepř a kmín

Do připraveného hrnce dáme osmažit dvě velké cibule do zlatova. Pak přidáme mletou sladkou papriku a na malé kousky nakrájenou hlívu ústřičnou.

Až bude hlíva lehce osmažená, nalijeme do hrnce vodu, rajský protlak, kmín a majoránku.

Opepříme, osolíme a vložíme do hrnce nakrájený, nebo podrcený česnek. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do doby, než bude hlíva měkká.

Zkokosu banner 728 x 90


Guláš z hlívy ústričné můžete podávat s houskovým knedlíkem, nebo chlebem. Pro ozdobení použijte například nakrájenou cibuli na kroužky.

Guláš z hlívy ústřičné a paprikou

 

Rizoto s hlívou ústřičnou

Na přípravu vynikajícího rizota z hlívy ústřičné budeme potřebovat následující ingredience.

  • 250 gramů hlívy ústřičné
  • zeleninový vývar ze dvou kostek
  • 450g rýže
  • kysaná smetana
  • parmazán
  • sůl a černý pepř

Na oleji osmažíme připravenou hlívu ústřičnou. Po chvilce nasypeme do hrnce i rýži a opékáme.

Za 3-5 minut zalijeme zeleninovým vývarem ze dvou kostek. 15 – 20 minut vaříme a čekáme.

Po uběhnutí určené doby, by měla být rýže měkká, tak přidáme poslední ingredience.

Kysanou smetanu, sůl a černý pepř. Jako ozdobu použijeme parmazán.

Naposledy aktualizováno 18 října, 2021, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *