chilli
Srpen 15, 2015
Kategorie: Hubnutí, Jídlo

6 důvodů proč jíst chilli papričky!

Chilli papričky a zdraví

Tato relativně malá, červená potravina jen nepálí jako blázen, ale je i zdraví prospěšná! V následujícím článku se dozvíte zajímavé informace, a jestli jste do této doby chilli nekonzumovaly, tak teď určitě budete.

Zrychlení metabolismu

Je dokázáno, že denní konzumace jedné polévkové lžíce namletých papriček dokáže zrychlit metabolismus až o 25%. Tudíž se perfektně hodí do redukčního dietního plánu.

Podpora imunitního systému

Součástí chilli papriček je i velice důležitý vitamín C a A. Vitamín C slouží jako prevence před chřipkou a nachlazením a vitamín A slouží k zdraví močových cest a sliznice.

chilli papričky

Snižují cholesterol

Snížení hladiny cholesterolu je možné díky látce kapsacin, která je právě obsažena v chilli papričkách. Pomáhá tedy rozpustit a následně vyloučit cholesterol. Zajímavým faktem je, že v zemích, kde je nadprůměrná konzumace chilli je i méně srdečních infarktů, plicní embólie a mrtvice.

Zlepšují náladu

Kapsacin v těle způsobuje produkci endorfinu a serotoninu. Pravě tyto dvě látky v nás spouštějí pocit štěstí a pohody.

Snižuje chuť na sladkosti

Konzumace chilli papriček Vám dá pocit sytosti a sníží chuť na sladkosti. To je hlavně do hubnutí skvělá věc! Hodně lidí nemůže shodit právě kvůli konzumaci sladkostí a sladkého  pití.

Prevence rakoviny

Slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním. Možná Vás napadne, jak je to vlastně možné? Je to možné, zase díky látce obsažené v chilli. Princip je vcelku jednoduchý, molekuly kaspicinu se „nabalí“ na postižené buňky rakovinou a spustí destruktivní proces. Výsledky potvrdili i odborníci a vědci z Nottinghamské univerzity.

To je hodně výhod na zařazení do jídelníčku, ne?

Zajímavosti

Nejpálivější chilli papričkou je Trinidad Scorpion Butch T, která má stupeň pálivosti 1 463 700 SHU. To je dost oproti klasické papričce Jalapeño, která má 2500 – 5000 SHU.

Čím menší je paprička, tím výraznější je chuť a pálivost.

Čím déle se vaří paprička v pokrmu, tím je výsledné jídlo pálivější.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *