Chilli papričky a zdraví
Tato relativně malá, červená potravina jen nepálí jako blázen, ale je i zdraví prospěšná! V následujícím článku se dozvíte zajímavé informace, a jestli jste do této doby chilli nekonzumovaly, tak teď určitě budete. Jejich konzumace přináší mnoho benefitů, které u jiných potravin nenajdete. Síla spočívá v látce kapsacin, která se vyskytuje ve velkém množstvím právě v chilli papričkách.
Pokračujte v článku a uvidíte, proč jednou za čas si to pálivé jídlo dopřát.
Zrychlení metabolismu
Je dokázáno, že denní konzumace jedné polévkové lžíce namletých papriček dokáže zrychlit metabolismus až o 25%. Tudíž se perfektně hodí do redukčního dietního plánu.
Podpora imunitního systému
Součástí chilli papriček je i velice důležitý vitamín C a A. Vitamín C slouží jako prevence před chřipkou a nachlazením a vitamín A slouží k zdraví močových cest a sliznice.
Snižují cholesterol
Snížení hladiny cholesterolu je možné díky látce kapsacin, která je právě obsažena v chilli papričkách. Pomáhá tedy rozpustit a následně vyloučit cholesterol.
Zajímavým faktem je, že v zemích, kde je nadprůměrná konzumace chilli je i méně srdečních infarktů, plicní embólie a mrtvice.
Zlepšují náladu
Kapsacin v těle způsobuje produkci endorfinu a serotoninu. Pravě tyto dvě látky v nás spouštějí pocit štěstí a pohody.
Snižuje chuť na sladkosti
Konzumace chilli papriček Vám dá pocit sytosti a sníží chuť na sladkosti. To je hlavně do hubnutí skvělá věc! Hodně lidí nemůže shodit právě kvůli konzumaci sladkostí a sladkého pití.
Prevence rakoviny
Slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním. Možná Vás napadne, jak je to vlastně možné? Je to možné, zase díky látce obsažené v chilli.
Princip je vcelku jednoduchý, molekuly kaspicinu se “nabalí” na postižené buňky rakovinou a spustí destruktivní proces.
Výsledky potvrdili i odborníci a vědci z Nottinghamské univerzity.
To je hodně výhod na zařazení do jídelníčku, ne?
Výživové údaje chilli papriček
Výživové údaje pro 1 polévkovou lžíci (15 gramů) syrových, čerstvých, červených chilli papriček jsou následující (1Trusted Source):
Kalorie: 6
Voda: 88 %
Bílkoviny: 0,3 g
Sacharidy: 1,3 gramu
Cukr: 0,8 gramů
Vláknina: 0,2 gramu
Tuk: 0,1 gramu
Chilli papričky jsou bohaté na různé vitaminy a minerály
Protože se však konzumují jen v malém množství, jejich podíl na denním příjmu je zanedbatelný.
Tyto pálivé plody se mohou pochlubit:
- Chilli papričky mají velmi vysoký obsah tohoto silného antioxidantu, který je důležitý pro hojení ran a funkci imunitního systému.
- Vitamin B6. B6 patří do skupiny vitaminů B a hraje roli v energetickém metabolismu.
- Vitamin K1. Vitamin K1, známý také jako fylochinon, je nezbytný pro srážlivost krve a zdravé kosti a ledviny.
- Draslík. Draslík je nezbytný minerál, který plní řadu funkcí a při dostatečné konzumaci může snižovat riziko srdečních onemocnění.
- Měď. Měď, která v západní stravě často chybí, je základním stopovým prvkem důležitým pro silné kosti a zdravé neurony.
- Vitamin A. Červené chilli papričky mají vysoký obsah beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A.
Zajímavosti o chilli prapričkách
Nejpálivější chilli papričkou je Trinidad Scorpion Butch T, která má stupeň pálivosti 1 463 700 SHU. To je dost oproti klasické papričce Jalapeño, která má 2500 – 5000 SHU.
Čím menší je paprička, tím výraznější je chuť a pálivost.
Čím déle se vaří paprička v pokrmu, tím je výsledné jídlo pálivější.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers#vitamins-and-minerals
Naposledy aktualizováno 14 října, 2021, autorem Redakce Magazínu
jak často jíst chilli papričky?
Pokud Vám to nebude z trávicího hlediska dělat problémy, tak klidně každý den 🙂