JAK ZMĚŘIT CUKR V KRVI
18 května, 2020
Kategorie: Jídlo, Ostatní

Jak snížit cukr v krvi?

Hladina krevního cukru se nazývá glykémie. Hodnoty ovlivňuje hlavně druh přijaté stravy (glykemický index potravin) a funkčnost pankreatu (slinivky břišní), dále můžou hýbat s glykémií i jiné situace (nemoc, porucha štítné žlázy, těhotenství, léky a podobně).

Hodnoty cukru v krvi

Referenční hodnoty glykemie – 3,3-6,6 mmol/l (na lačno)

V případě nižší koncentrace glukózy v krvi se tělo dostává do tzv. hypoglykémie, hodnoty pod 2 mmol/l způsobují nervové poruchy, malátnost a při dalším snižování až kóma. Opačný stav, kdy se hladina cukru v krvi dostane, nad referenční rozmezí se nazývá hyperglykémie.

Přirozeně hyperglykémie nastává po požití potravin s vysokým glykemickým indexem, rychle se stav dostává do normálu díky působení inzulinu.

 

Měření cukru v krvi

Kromě odběrů krve a sestavení biochemických parametrů krve včetně hladiny glukózy nám může lékař pouhým píchnutím do prstu změřit hladinu glukózy na glukometru, můžeme si takto změřit hladinu glukózy i v domácím prostředí. Pro diabetiky je to běžná rutina.

glukometr hladina cukru v krvi

Normální hladina cukru v krvi kolísá dle příjmu potravy, do normálu se zvýšená hladina cukru dostává díky inzulínu. Inzulin produkuje slinivka břišní (pankreas), porucha jeho vylučování může být vyčerpáním beta buněk pankreatu, díky nadměrnému příjmu sacharidů v potravě, obezitě se pankreas de facto vyčerpá a vzniká cukrovka.

Je však velký omyl myslet si, že jen takto vzniká onemocnění zvané cukrovka (diabetes mellitus). Je více typů a může nastat také to, že autoimunitní systém poškodí beta buňky slinivky a poté touto chorobou onemocní i lidé, co dodržují zdravý životní styl, jsou to dokonce i sportovci a štíhlí lidé.

Tzv. těhotenská cukrovka je ovlivněna hormony a po porodu se tělo dostává do ‘‘normálu‘‘.

 

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Při hyperglykémii u diabetiků je to pochopitelně podáním inzulinu.

 

Co přirozeně snižuje, či stabilizuje krevní cukr?

Ženšen

Ženšen pravý, někdy označován jako všehoj ženšenový je taková jak již nabádá její název ‘‘vše léčivá‘‘ rostlinka. Nejen, že je to krásná popínavá okrasa do vašeho květináče, ale má mimo jiné i účinky na stabilizaci krevního cukru. Nejčastěji používanou částí rostliny je kořen, účinné látky však obsahují i listy.

Užívání ženšenu před jídlem snižuje glykémii. Nejjednodušší podání je ve formě kapslí, kde máte koncentrované množství z usušeného kořene. Ženšenu se také připisují afrodiziakální účinky.

ženšen pravý kořen

Zajímavostí by pro vás mohlo být, že jsou i ženšenové žvýkačky. Určitě si najdou své spřízněné duše, mě ovšem svojí chutí úplně neoslovily.

Potraviny s nízkým GI

GI (glykemický index) udává vzestup krevního cukru po požití dané potraviny. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100. Glukóza slouží jako referenční látka s hodnotou 100. Potraviny s nízkým glykemickým indexem vám sice glykémii nesníží, ale také díky požívání těchto potravin vám krevní cukr nevyletí nahoru.

Mezi potraviny s nízkým GI patří složité cukry, jako mají například luštěniny, zelenina, některé obiloviny a další. Mezi potraviny s vysokým GI patří jednoduché cukry. Vysoký GI má pečivo z bílé mouky, rýže, různé sladkosti a podobně. Příklad některých potravin s jejich glykemickým indexem si prohlédněte v tabulce.

 

Potraviny s vysokým a středním GI:

Pivo110 GI
Hranolky95 GI
Rohlík85 GI
Sušenky Bebe73 GI
Cukr70 GI
Kukuřice70 GI
Banán65 GI
Kuskus64 GI
Vařené špagety60 GI
Kondenzované mléko60 GI

 

Potraviny s nízkým GI:

Fazole40 GI
Mrkev (syrová)35 GI
Qinoa (vařená)35 GI
Cizrna, čočka30 GI
Mléko polotučné29 GI
Oříšky kešu22 GI
Ovoce (meruňky, třešně)20 GI
Ořechy vlašské15 GI
Česnek, cibule10 GI
Brokolice10 GI
Houby10 GI
Lilek, paprika, rajčata10 GI

 

Rozdělení dle GI:

Potraviny s nízkým GI mají hodnotu pod 55, potraviny se středním GI jsou v rozmezí 56-69 a potraviny s vysokým GI mají hodnotu nad 70.

Při hubnutí je vhodné vybírat si z potravin s nízkým až středním glykemickým indexem, tyto potraviny obsahují více vlákniny, která navozuje pocit sytosti. Navíc je výhodná pro motoriku našich střev.

Při ketonové dietě (nízkosacharidové, nebo také proteinové) je povolené maximální množství 50g sacharidů denně, člověk by si určitě měl vybírat z potravin s co nejmenším glykemickým indexem, ať si ketonovou dietu nedopatřením nenaruší. Hodnotu glykemického indexu ovlivňuje i typ tepelné přípravy a samotná délka vaření.

Jablečný ocet

Zvyšuje využití glukózy buňkami a tím snižuje hladinu krevního cukru. Tento ocet se připravuje zkvašením čerstvé jablečné šťávy a je trochu jemnější než běžně používaný vinný ocet. Obsahuje také vitamíny a minerály. Můžete ho používat jako zálivku do salátů. Můžete si také dát 2 polévkové lžíce do vody a vypít ráno před snídaní.

Skořice

Zpomaluje vstřebávání cukrů při trávení. Není vhodné přijaté denní množství přehánět, skořice obsahuje kumarin, který může způsobovat nevolnost. Stačí čajová lžička denně.

Zelený čaj

Obsahuje antioxidanty. Přesný mechanismus není znám, ale pozoruje se, že u lidí co pijí ve větší míře zelený čaj, nebývá tak časté onemocnění diabetem.

Řada výrobců nabízí přípravky na snižování glykémie z čistě přírodních složek. Například i česká firma Advance nutraceutics nabízí produkt Diaben vhodný nejen pro diabetiky. Skládá se z extraktů rostliny GURMAR (Gymnema Sylvestre), která pomáhá udržovat normální hladinu cukru a ovlivňuje chuť na sladké.

Dále tento produkt obsahuje extrakt z nám již známé skořice a kyselinu alfa-lipoovou. Tato kyselina známá také jako vitamín B13 je biologicky významná mastná kyselina, přirozeně se nacházejíc například v brokolici. Považuje se za významný antioxidant snižující progresi cukrovky. Pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru.

Další variantou jsou rostlinné extrakty v tinkturách, dobře a rychle se vstřebávají. Například tinktury od značky Naděje obsahují extrakty z břízy, penízovky a borůvky.

Chrom

Má význam pro funkci inzulínu. Můžeme ho tělu dodávat ve formě doplňků stravy nebo si vybírat z potravin, kde je přirozeně zastoupen. Patří k nim například: vejce, ořechy, sýr, brambory a brokolice. Vyskytuje se ve třech mocenstvích. Tří valenční chrom je pro tělo nezbytný, naopak šesti valenční chrom je považován za karcinogen.

Zdroje chromu:

  • vejce ořechy
  • sýr
  • brambory
  • brokolice

Sport

Sacharidy spotřebováváte při tzv. aerobním cvičení. Pro tento režim je nutné udržovat vyšší tepovou frekvenci. K aerobním sportům patří například běh, aerobic, běžkování, jízda na kole či kolečkových bruslích.

Čím zahnat chuť na sladké?

Když nebudete mít výkyvy v hladině krevního cukru, budete pozorovat i pokles náhlých chutí na sladké, jelikož to vaše tělo nebude potřebovat.

V případě, že se budete stravovat pravidelně, mít dostatek spánku a nebudete v psychické zátěži, nejspíš kromě občasné ,,mlsné‘‘, vám cukry chybět nebudou.

Můžete si dopřát ovoce, oříšky či kousek kvalitní čokolády.

 

Náhradou cukrů avšak se zachováním sladké chuti jsou samozřejmě umělá (náhradní) sladidla. Umělá náhradní sladidla zahrnují sacharin, aspartam a cyklamát. Řada z nich má i negativní vlastnosti, je vhodnější sáhnout po přírodních sladidlech jako například glykosidy z rostliny stévie, nebo xylitol, který se získává z břízy.

Erythritol je cukerný alkohol, který se svoji sladivostí přibližuje běžnému cukru, nemá však skoro žádné kalorie. Skvělou sladivost má čekankový sirup. Tento sirup nemá nepříjemnou pachuť umělých sladidel a obsahuje 71 % vlákniny.

diaben recenze

Dá se použít ke slazení pokrmů i k vaření. Získává se z kořene čekanky. Obsahuje jen 5 % sacharidů. Obsahuje jen velmi malé množství fruktózy, který zvyšuje chuť na sladké. Čekanka obecná patří do čeledi hvězdnicovitých a má blankytně modré květy.

Čekance se připisují i antiparazitární účinky. Znáte meltu? Asi ano, ale možná, že nevíte, že se připravuje z kořene čekanky. Z čekanky se také získává inulin, prebiotická vláknina. Čekankový sirup je vhodný i pro diabetiky a neničí zuby.

Chuťově výborná je i Bionuta (čekanková nuttela), je to směs z kořene čekanky, oříšků (lískových, arašídů, mandlí) a kakaa. Hůře se roztírá, ale je výborná a má skvělé nutriční vlastnosti. Na 100g obsahuje pouze 7g sacharidů. Čekankové sirupy vyrábí i s příchutí medu, přídavkem zázvoru, či ženšenu.

 

Odkazy:

Kaloricke-tabulky.cz

Celostnimedicina.cz

Jaklecitcukrovku.cz

Vitalia.cz

Cs.wikipedia.org

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *