Avokádo, ovoce, které pomáhá k hubnutí
Avokádo
Je ovoce, které pochází ze Střední Ameriky. Má zelenou barvu, hruškovitý tvar, roste na hruškovci přelahodném a je dlouhé od 7 do 20 cm.
Vevnitř je žlutý a má máslovou konzistenci, kvůli které se lehce roztírá. Proto je součásti různých pomazánek, ale můžete si ho namazat jen tak na krajíček chleba. Avokádo patří k nejkaloričtějším druhům ovoce a zeliny, přesto je vhodný do zdravé diety.
Asi se teď ptáte proč. Je to proto, že avokádo je bohaté na zdroj vitamínů C, E, K, H, B3 a B5 a také minerálních látek – > draslík, měď, magnezium a fosfor.
Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi.
Čtěte také: Avokádo patří mezi tzv. “superpotraviny”
Zdravé tuky
Ačkoliv Vám to možná přijde divné, tak avokádo obsahuje ZDRAVÉ TUKY, které by měli být součástí vašeho dietního jídelníčku.
Jsou to mononenasycené mastné tuky (kyselinu palmitovou, linolovou a olejovou), které se neukládají právě jako tělesný tuk.
Proto právě toto ovoce doporučují dietologové, trenéři a můžete si být jisti, že i když si necháte udělat redukční jídelníček na míru, tak ho tam naleznete.
Jak na něj?
Pravděpodobně se hodně z Vás ještě s avokádem nesetkalo a nebude vědět jak ho zpracovat. Ale nemusíte věšet hlavu, příprava je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo má 2 ruce.
Avokádo stačí rozkrojit v půlce (uprostřed je pecka, kterou si můžete zasadit nebo vyhodit).
8 důvodů, proč konzumovat avokádo
Avokádo má hned několik pozitivních účinků na naše zdraví! Ukážeme si, proč by avokádo nemělo chybět ve vašem jídelníčku. Nemusíte ho konzumovat každý den, stačí už jedno týdně!
- avokádo je plné živin
- avokádo snižuje riziko některých typů rakoviny
- příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
- avokádo má pozitivní vliv na jaterní onemocnění
- obsahuje vysoké množství draslíku – vhodné pro těhotné ženy
- vysoký obsah antioxidantů
- pomáhá při hubnutí
- a skvělé chutná!
Recept Guacamola (avokádová pomazánka)
- avokádo
- cibule
- rajče
- sůl a pepř
- citronová nebo limetková šťáva
- pečivo (dobré jsou bagetky)
Avokádo dáme do misky a pořádně ho rozmačkáme, přidáme na drobno posekanou cibuli, nakrájená rajčata na kostičky a každý sám podle chuti si dochutí pomocí pepře, soli a limetkové nebo citronové šťávy. Zabere to jen pár minut a výsledek je skvělý!
Čtěte také: Avokádo a jeho vliv na zdraví + recepty
Zdroj: cs.medlicker.com