Zhubnětě pomocí bezlepkové diety
V dnešní době je údajně okolo 55 nemocí, které jsou spojeny s lepkem. Existuje studie, která říká, že okolo 99 % lidí nikdy nebylo vyšetřeno. Většina si už zvykla na svůj zdravotní stav a bere to jako samozřejmost. Nutno podoktnout, že přehlížení symptomů a odkládání speciální diety, si může za pár let vybrat svou daň. Jestli na sobě projevujete změny a máte pocit, že se možná potýkáte s celiakií, tak vyhledejte odbornou pomoc. Včasná diagnostika vám v budoucnu může mnoho ulehčit.
Co je to tedy ten lepek?
Lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí v některých obilninách, hlavně v žitu, pšenici a ječmene. V pečivu a těstech způsobuje “potřebnou” pružnost, proto je taky lepek relativně ceněný v pekárenském průmyslu.
Jíst lepek nebo ne?
Pro některé je to životní nezbytnost, ale čím dál tím více i zdravý jedinci drží bezlepkovou dietu. A není divu. Když totiž na minimálně tři týdny vysadíte lepek z jídelníčku, tak ve většině případů se budete cítit lépe a pravděpodobně i zhubnete v oblasti břicha. Důvodem je, že lepek se ukládá právě v této oblasti. Je nutné si dát pozor na ostatní důležité živiny, například vláknina. Je chybou nahradit jen pečivo za bezlepkové a zbytek nechat při starém. Je nutné se na to podívat komplexně.
Jakým potravinám se vyhnout?
V bezlepkové dietě je několik potravin, kterým se raději vyhněte obloukem. Obecně lze říct, že musíte vynechat hlavně pokrmy a výrobky, které obsahují mouku. Bohužel mouka se přidává i do jídel, v kterých to nečekáte. Proto je nutné, před koupí jakéhokoliv pokrmu přečíst složení. Doba pokročila a alergeny jsou ve větších supermarketech vždy pod názvem produktu. Případně si můžete vyžádat tzv. “Knihu alergenů,” kterou by měl mít každý obchodní řetězec.
-
- pečivo (chléb, rohlíky, housky)
- moučníky a dezerty
- sladkosti a sušenky
- dressingy
- hořčice, kečup a další dochucovací prostředky
- instantní jídla
Když se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, tak se Vám zmenší počet výrobků, které můžete sníst. Naštěstí je ale 21. století a doba moderních technologií a internetu. Tím chci říct, že na internetu naleznete stovky tisíce receptů a užitečných tipů na skvělé dobroty, u kterých ani nepoznáte, že jsou vlastně bezlepkové.
Princip diety
V kompletní dietě (kvůli zdravotním důvodům) je nutné vynechat pšenici, žito, ječmen, oves a výrobky udělané z těchto potravin. Dále potraviny, v kterých to možná nečekáte, přesto je tam ten lepek někde schovaný.
Jedná se například o: Paštiky, polévky, omáčky, dresinky, pudinky, zmrzliny a mnoho dalších…
Právě když trpíte zdravotními problémy je nutné si přečíst složení všeho, co kupujete a jíte. Jak jde doma dopředu, tak už občas můžete vidět, že v obchodech, například u uzenin je seznam alergenů.