Zázračná zelená chlorella a její účinek na náš organismus

Také všude čtete a slýcháte o zelené zázračné chlorelle? Zajímá vás, co je vůbec zač a především, jaký má vliv na náš organismus, když se o ní všude mluví? Pojďme se tedy na ni podívat zblízka a ukázat si, proč byste ji měli zkusit zařadit do svého jídelníčku i vy. Budete překvapeni, co všechno tento doplněk stravy dokáže.

Rychlý biologický a historický pohled na chlorellu

Chlorella je sladkovodní jednobuněčná zelená řasa; i její název se skládá z řeckého „chloros“ (zelený) a latinské přípony „ella“ (malá). Je známá od roku 1890 a poprvé ji popsal nizozemský botanik a mikrobiolog Martinus Willem Beijerinck, který se mimo chlorelly zabýval i výzkumem bakterií. V šedesátých letech dvacátého století ji začali pro její léčebné účiny zkoumat japonští vědci.

Na Zemi se řasa nachází již velice dlouho – organizmy nerozeznatelné od chlorelly, které jsou dnes nazývány jako acritarcha, zde žily už v prekambriu (období od vzniku Země do prvního seskupování do vícebuněčnosti) před cca 1,5 miliardy lety. Tento organismus s rodovým názvem chlorella se řadí do třídy rostlin.

Existuje velké množství druhů a poddruhů chlorelly, které se od sebe dá odlišit jen sekvencováním DNA. Jako doplněk stravy se využívají jen takové druhy, které mají na náš organismus pozitivní vliv – to je ve většině případů:

* Chlorella vulgaris

* Chlorella pyrenoidosa

* Parachlorella kessleri

* Chlorella species – nový druh „Třeboňská chlorella“

Nutriční hodnoty

Na rozdíl od většiny řas, chlorellu nemůžeme konzumovat klasickým způsobem, protože má velmi odolnou membránu, kterou naše trávicí ústrojí nedokáže rozložit a tak by řasu jen bez většího využití vyloučilo. Proto je třeba ji zpracovávat do podoby tabletek nebo prášku. Po úpravě se jedná o velice výživnou potraviny, která obsahuje na 100 gramů:

* 58 g bílkovin

* 23 g sacharidů

* 9 g tuků

Vysoký obsah chlorofylu

Je také velmi bohatá na vlákninu. Z hlavních látek, které mají pozitivní vliv na náš organismus, obsahuje chlorofyl a je jeho největším známým zdrojem. Dále nám dodává vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K1 …), minerální prvky (železo, hořčík, zinek, fosfor, draslík …) a aminokyseliny (isoleucin, lysin, valin, tryptophan, cystin, glycin, hystidin, kyselina asparagová …).

Zajímavý je „chlorellový růstový faktor“, což je složka, která u dětí podporuje zdravý růst organismus a u dospělých zlepšuje imunitu a pomáhá buněčnému dělení, které je třeba například při hojení ran.

Chlorella ADVANCE v BIO kvalitě od firmy Advance Nutraceutics

Chlorella Advance

100% čistá řasa chlorella prémiové kvality

Lisované tablety bez přidaných pojiv a dalších látek

BIO kvalita

Balení od 324 ,-

Přejít do obchodu

K čemu se hodí?

 
Chlorella pyrenoidosa je díky velkému množství prospěšných látek a především díky jejich velké koncentraci až zázračnou látkou. Bývá právem řazena mezi tzv. super-potraviny – takové, které mají díky svému složení pozitivní vliv na člověka po mnoha stránkách. Mezi její nejdůležitější benefity, které nám přináší, patří:

* Detoxikace a posílení imunity

* Snižování cholesterolu, krevního cukru a tuků

* Zpomalení procesu stárnutí

* Doplnění chybějící energie

Mimo to má skvělý účinek na naše trávení, zlepšuje vstřebávání živin i proces vylučování odpadu z těla. Chrání játra, podporuje krvetvorbu a celkově pomáhá fungování kardiovaskulárního systému.

Bojuje s infekcemi i záněty v těle, zmírňuje projevy některých alergií, dokonce může mít pozitivní vliv na paradentózu a opary.

proč je dobrý chlorella?

Detoxikuje a zbavuje tělo těžkých kovů

Jedním z nejvýznamnějších vlivů, které chlorella na náš organismus má, je detoxikační účinek. Ten byl u ní ze všech prospěšných vlastností objeven jako první a to už za druhé světové války, kdy došlo k jaderným útokům na Hirošimu a Nagasaki a radioaktivita se začala negativně projevovat na zdraví lidí.

Užívání chlorelly pomohlo následky toxicity zmírnit a navíc a základě výsledků tehdy prováděných výzkumů pomohla řasa i odstraňovat těžké kovy z těla. I dle současných studií bylo potvrzeno, že tato zelená potravina dokáže obalit a z těla odvést nebezpečné látky jako je olovo, kadmium, rtuť nebo uran.

Pokud se tedy nepohybujete ve zrovna čistém přírodním prostředí nebo pokud konzumujete potraviny bohaté na kovy (například ryby nebo různé instantní výrobky), je chlorella ideální pro pročištění organismu.

Chlorella na posílení imunity

Tato řasa má také velmi dobrý vliv na imunitní systém a posílení obranyschopnosti. Dle výzkumů z roku 2012 již po 8mi týdnech užívání podpořila chlorella tvorbu NK buněk (Natural Killer, neboli „přirození zabíječi“), jež mají za úkol v našem těle zabíjet nežádoucí nádorové nebo virově napadené buňky.

Zelená potravina též výrazně přispívá tvorbě prospěšných bakterií v našem trávicím ústrojí.

posiluje imunitní systém

Snižuje cholesterol, krevní cukr i tuky v těle

Chlorella dokáže zmírňovat jedny z nejčastějších a také nejobávanějších civilizačních chorob a pomáhá jako účinná prevence proti jejich vzniku. Kromě posílení imunity a celkové detoxikace, jež ovlivňuje vznik rakoviny, má pozitivní vliv i na hladinu cholesterolu a krevního cukru.

Navíc podporuje úbytek tělesného tuku tím, že optimalizuje hladinu hormonů a dodává energii – výborně se tak hodí jako doplněk stravy při redukční dietě.

Zpomaluje proces stárnutí

Samozřejmostí je, že vliv na naše stárnutí má mnoho faktorů a neexistuje žádná zázračná bylinka (a chlorella není výjimkou), která by tento proces zvrátila. Přesto má však pozitivní účinky a pomáhá ho alespoň mírně zpomalit. Snižuje oxidační stres, který je jednou z příčin stárnutí a který je mnohdy ještě podpořen nevhodnou stravou, špatným životním stylem a znečištěným ovzduším.

Další studie pak zjistily, že funguje jako prevence svalové atrofie (úbytek svalové hmoty), jež je spojena s přibývajícím věkem.

Dodá vám potřebnou energii

Díky správnému množství všech živin a odvádění odpadu z krve a ze svalstva působí řasa proti celkové únavě a vyčerpání. Pomáhá zvládat dlouhodobou fyzickou i psychickou zátěž a zrychluje regeneraci díky obnově buněk, za což má zásluhu již zmíněný „chlorellový růstový faktor.“

Při užívání tak budete plní energie a dobré nálady. Potravina nemá vliv na naši pozornost a můžete po její konzumaci provádět jakoukoliv činnost od řízení automobilu až po sportování a to bez jakéhokoliv omezení.

spirulina a její výhody

Správné dávkování

Základem pro to, aby chlorella fungovala správně, je její dobré užívání. Je třeba začít velmi malou dávkou a postupně (ob dva nebo tři dny) ji zvyšovat. Ideální cílové množství se může u každého člověka lišit a poznáme jej dle zeleně zbarvené stolice. Pro představu dávkování by měla žena s průměrnou váhou konzumovat:

* 1,8 gramů z počátku

* 2,4 gramů po prvním zvýšení

* 6 g jako cílový výsledek s pravidelným zvyšováním o stejnou hodnotu, jako první den (0,6 g)

Důležitý je také dostatečný příjem tekutin, aby díky složení řas tělo nevytvořilo ve střevech špunt nebo nemělo nedostatek hydratace pro vylučování škodlivých látek z organismu.

V případě výrazného předávkování řasou lze zaznamenat bolest hlavy, trávicí potíže, což však může probíhat i po malé dávce a souvisí to s očistným procesem.

Stav by se měl během pár dní odeznít. Chlorellu bychom měli užívat v kůře trvající nejdéle tři měsíce a poté udělat pauzu alespoň na jeden měsíc.

Kdy řasa naopak nepomáhá

Chlorella je všeobecně pro naše zdraví prospěšná, ale najdou se i situace, kdy není dobré ji užívat. Pokud máte problém s odbouráváním železa z organizmu, může tato řasa stav ještě zhoršit – vysoké dávky v těle, kterých se nejste schopni zbavit, se pak projevují tmavým až nazelenalým nádechem pokožky.

Také při antikoagulační léčbě není vhodným doplňkem stravy, protože svou přítomností velkého množství vitamínu K. snižuje účinnost léků typu Warfarin.

Neužívejte ji také při chronických zánětech trávicího ústrojí a pro kombinaci s léky pro potlačení imunity, které se nasazují například po transplantaci orgánů. Díky nedostatečným studiím není možné tuto řasu doporučit při těhotenství, kojení a pro děti mladší 3 let. Z praxe však není známo, že by měla negativní účinky.

Ve výjimečných případech je možná alergická reakce, která se projevuje ihned po konzumaci svěděním v ústech a v krku, dýchacími potížemi nebo akutními průjmy – ty však mohou vzniknout i při chybném užívání jako je náhlé předávkování.

chlorella a zelený ječmen

Směs zelených potravin Blendea obsahuje rovnou všechny nejznámnější – mladý ječmen, mladá pšenice, spirulina a chlorella

1 balení – 4 druhy superpotraviny

Zlepšuje trávení, pleť, problémy s imunitou, podporuje hubnutí

Přejít do obchodu

Zdroje:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella

Naposledy aktualizováno 11 srpna, 2022, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *