Dlouho jsme tu neměli žádný článek se zdravými recepty a je nutné to napravit. Pomalu z toho začíná vznikat “seriál,” protože se jedná již o třetí pokračování “zdravých receptů.” A v žádném případě nepřestaneme. Minulé články zde: zdravé recepty I a zdravé recepty II.
Čína s arašídy
Tento recept je poznamenán především Vietnamskou kuchyní. Díky arašídům pokrm nabere trochu na originalitě a jeho příprava je navíc velice jednoduchá a rychlá! Co budeme potřebovat?
- 150 g kuřecího masa
 - 50 g čínského zelí
 - 15 g arašídů
 - 60 g rýže
 - jarní cibulka
 - pepř a sůl
 - 1 menší paprika
 
Je to čína, takže klasika. Jako první nechte uvařit pytlík rýže, který později nasypete k masu.
Kuřecí maso mezitím nakrájejte na kostičky a vhoďte na rozpálenou pánev. Tři minutky na kuřecí maso jsou více, než dost a je na čase začít přidávat další suroviny.
Jako další přijde na řadu rýže s arašídy, které tam hoďte tak, jak je koupíte (doporučuji nesolené).
Po dalších 2 minutách přidejte čínské zelí, nasekanou jarní cibulku a nudličky papriky. Nezapomeňte okořenit a osolit. Teď zbývá poslední minuta a můžete začít podávat. Dobrou chuť!
Treska s rajčaty
Filety z tresky patří mezi chutné, levné a zdravé jídlo vhodné nejen do diety! V době psaní článku je již možné v obchodech zakoupit rajčata s tou správnou chutí a barvou! Proč jíst tresku?
Protože všechny mořské ryby obsahují zdravé tuky – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro správnou funkci srdce a oběhovou soustavu!
Co budeme potřebovat na recept?
- 150 g tresky
 - 3 zralá rajčata
 - malá cibulka
 - stroužek česneku
 - šťáva z citrónu
 - sůl a pepř
 - paprika
 - rozmarýn
 - můžete přilít 1dcl bílého vína
 
Tresku je dobré pře tepelnou přípravou nejdříve osolit, opepřit, zakápnout citrónovou šťávou a nechat v lednici na 30-100 minut odpočinout. Na pánvi si necháme rozehřát olej (používám rýžový – dle mého je jeden z nejlepších ke smažení a přípravě na pánvi), kde poté orestujeme cibulku.
Poté následují nakrájená rajčata, lžička červené papriky, na plátky nakrájený česnek a sůl s pepřem. Mezitím, než se směs podusí si vyndáme naší tresku z lednice a dáme do zapékací misky, kam také přidáme rozmarýn.
Tresku nyní zalijeme směsí a dáme do předpřipravené trouby, kterou rozehřejeme na 230 stupňů. Pečeme cca 25 minut, dokud není treska hotová.
Zdravá večeře – palačinky na slano!
Palačinky nemusíte připravovat pouze na sladko! Navíc ve většině případech se palačinky nehodí na večeři, protože obsahují mnoho rychlých cukrů. A to jak v těstě, tak i v ovocných marmeládách a krémech.
Co budeme potřebovat na slané palačinky?
- 200 g pohankové mouky
 - 500 ml mléka
 
Náplň:
- 400 g špenátu
 - 1 cibule
 - 200 g kvalitní šunky s vysokým obsahem masa
 - 3-5 stroužků česneku
 - light zakysaná smetana
 - bazalka a pažitka
 - citrón
 
V misce si v první řadě připravíme těsto. Pohankovou mouku společně se solí a vejci smícháme dohromady. Z toho by mělo vzniknout “klasické” palačinkové těsto. V případě, že těsto bude moc husté, můžete přidat trochu vody. Těsto necháme odstát a poté palačinky smažíme na rozpálené pánvi.
Omyjeme špenát, spaříme vařící vodou a necháme vychladnout stranou. Na pánvi po palačinkách osmahneme cibulku, česnek, šunku a přidáme špenát. Opepříme, osolíme a dáme stranou trochu vychladnout. Mezitím si připravíme palačinky, které z jedné strany namažeme lehkou vrstvou zakysané smetany.
Na připravenou palačinku nasypeme špenátovou směs a přidáme lístky bazalky, pažitky, anebo obojí. Pro lepší chuť zakápneme kapkou citrónu. V případě, že palačinka nebude držet pohromadě, můžete použít párátka pro uchycení.
Pikantní špagety
Špagety miluju z jednoho prostého důvodu a to hlavně díky tomu, že se dají připravit na milión způsobů. Dnes jsem si pro vás vybral můj oblíbený recept. Jdeme na to.

Co budeme potřebovat? (Porce pro 4)
- 80 g anglické slaniny
 - 450 g špaget
 - červenou papriku
 - 1/2 lžíce černého pepře
 - 5-10 chilli papriček (záleží podle síly – těžko se to odhaduje :/)
 - 50 nastrouhaného parmazánu
 - olivový olej
 - bazalka
 
V první řadě si udělejte špagety podle návodu a dejte na chvíli stranou. Mezitím na rozehřáte pánvi osmažíme anglickou slaninu, červenou papriku (na nudličky), chilli papričky a vše to důkladně opepříme. Smažíme cca minutu, než nám to všechno pustí trochu štávy.
V případě, že šťávy bude málo, přidejte naběračku vody. Špagety můžeme připravit na talíř a “zalít” směsí. Na ozdobu přidáme lístky bazalky. Dobrou chuť!
Naposledy aktualizováno 23 února, 2022, autorem Redakce Magazínu
