Zdravé recepty III

Dlouho jsme tu neměli žádný článek se zdravými recepty a je nutné to napravit. Pomalu z toho začíná vznikat “seriál,” protože se jedná již o třetí pokračování “zdravých receptů.” A v žádném případě nepřestaneme. Minulé články zde: zdravé recepty I a zdravé recepty II.

Čína s arašídy

Tento recept je poznamenán především Vietnamskou kuchyní. Díky arašídům pokrm nabere trochu na originalitě a jeho příprava je navíc velice jednoduchá a rychlá! Co budeme potřebovat?

  • 150 g kuřecího masa
  • 50 g čínského zelí
  • 15 g arašídů
  • 60 g rýže
  • jarní cibulka
  • pepř a sůl
  • 1 menší paprika

Je to čína, takže klasika. Jako první nechte uvařit pytlík rýže, který později nasypete k masu.

Kuřecí maso mezitím nakrájejte na kostičky a vhoďte na rozpálenou pánev. Tři minutky na kuřecí maso jsou více, než dost a je na čase začít přidávat další suroviny.

Jako další přijde na řadu rýže s arašídy, které tam hoďte tak, jak je koupíte (doporučuji nesolené).

Po dalších 2 minutách přidejte čínské zelí, nasekanou jarní cibulku a nudličky papriky. Nezapomeňte okořenit a osolit. Teď zbývá poslední minuta a můžete začít podávat. Dobrou chuť!

Treska s rajčaty

Filety z tresky patří mezi chutné, levné a zdravé jídlo vhodné nejen do diety! V době psaní článku je již možné v obchodech zakoupit rajčata s tou správnou chutí a barvou! Proč jíst tresku?

Protože všechny mořské ryby obsahují zdravé tukyomega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro správnou funkci srdce a oběhovou soustavu!

Co budeme potřebovat na recept?

  • 150 g tresky
  • 3 zralá rajčata
  • malá cibulka
  • stroužek česneku
  • šťáva z citrónu
  • sůl a pepř
  • paprika
  • rozmarýn
  • můžete přilít 1dcl bílého vína

Tresku je dobré pře tepelnou přípravou nejdříve osolit, opepřit, zakápnout citrónovou šťávou a nechat v lednici na 30-100 minut odpočinout. Na pánvi si necháme rozehřát olej (používám rýžový – dle mého je jeden z nejlepších ke smažení a přípravě na pánvi), kde poté orestujeme cibulku.

Poté následují nakrájená rajčata, lžička červené papriky, na plátky nakrájený česnek a sůl s pepřem. Mezitím, než se směs podusí si vyndáme naší tresku z lednice a dáme do zapékací misky, kam také přidáme rozmarýn.

Tresku nyní zalijeme směsí a dáme do předpřipravené trouby, kterou rozehřejeme na 230 stupňů. Pečeme cca 25 minut, dokud není treska hotová.

Zdravá večeře – palačinky na slano!

Palačinky nemusíte připravovat pouze na sladko! Navíc ve většině případech se palačinky nehodí na večeři, protože obsahují mnoho rychlých cukrů. A to jak v těstě, tak i v ovocných marmeládách a krémech.

Co budeme potřebovat na slané palačinky?

  • 200 g pohankové mouky
  • 500 ml mléka

Náplň:

  • 400 g špenátu
  • 1 cibule
  • 200 g kvalitní šunky s vysokým obsahem masa
  • 3-5 stroužků česneku
  • light zakysaná smetana
  • bazalka a pažitka
  • citrón



V misce si v první řadě připravíme těsto. Pohankovou mouku společně se solí a vejci smícháme dohromady. Z toho by mělo vzniknout “klasické” palačinkové těsto. V případě, že těsto bude moc husté, můžete přidat trochu vody. Těsto necháme odstát a poté palačinky smažíme na rozpálené pánvi.

  • Příprava náplně a finiš

Omyjeme špenát, spaříme vařící vodou a necháme vychladnout stranou. Na pánvi po palačinkách osmahneme cibulku, česnek, šunku a přidáme špenát. Opepříme, osolíme a dáme stranou trochu vychladnout. Mezitím si připravíme palačinky, které z jedné strany namažeme lehkou vrstvou zakysané smetany.

Na připravenou palačinku nasypeme špenátovou směs a přidáme lístky bazalky, pažitky, anebo obojí. Pro lepší chuť zakápneme kapkou citrónu. V případě, že palačinka nebude držet pohromadě, můžete použít párátka pro uchycení.

Pikantní špagety

Špagety miluju z jednoho prostého důvodu a to hlavně díky tomu, že se dají připravit na milión způsobů. Dnes jsem si pro vás vybral můj oblíbený recept. Jdeme na to.

špagety

Co budeme potřebovat? (Porce pro 4)

  • 80 g anglické slaniny
  • 450 g špaget
  • červenou papriku
  • 1/2 lžíce černého pepře
  • 5-10  chilli papriček (záleží podle síly – těžko se to odhaduje :/)
  • 50 nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • bazalka

V první řadě si udělejte špagety podle návodu a dejte na chvíli stranou. Mezitím na rozehřáte pánvi osmažíme anglickou slaninu, červenou papriku (na nudličky), chilli papričky a vše to důkladně opepříme. Smažíme cca minutu, než nám to všechno pustí trochu štávy.

V případě, že šťávy bude málo, přidejte naběračku vody. Špagety můžeme připravit na talíř a “zalít” směsí. Na ozdobu přidáme lístky bazalky. Dobrou chuť!

Naposledy aktualizováno 23 února, 2022, autorem Redakce Magazínu

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *