Co to je prebiotická čekanková vláknina a jak pomáhá v hubnutí?

Prebiotická čekanková vláknina je 100% extrakt z kořene čekanky obecné. Kromě prebiotického účinku, který si v článku objasníme, dokáže také pomáhat s hubnutím a přinášet i další zdravotní benefity, zejména v oblasti trávicího traktu. Užívat jí lze samostatně nebo v jogurtech či smoothies, díky mírně nasládlé chuti jí můžete používat také jako náhradu sladidla.

Vliv čekankové vlákniny na zdraví

Extrakt z kořene čekanky obecné má ohromně vysoký obsah látky zvané inulin.

Tato látka často bývá složkou různých probiotických doplňků stravy, kde funguje jako prebiotikum.

Pojďme si inulin a jeho funkci v našem těle představit.

Máte zájem o užívání přípravku na hubnutí s obsahem inulinu? Dlouhodobě nám jako nejllepší volba vychází Harmonelo Slim.

Prebiotické účinky inulinu

Inulin je rozpustná vláknina, která je zvláštní tím, že naše tělo jí nedokáže nijak strávit – odolá žaludečním šťávám i trávicím enzymům a do tlustého střeva se dostane v nezměněné podobě.

K čemu je tedy inulin dobrý?

Odpověď je jednoduchá. K podpoře naší střevní mikroflóry. I když naše tělo samo rozpustnou vlákninu nezpracuje, zdraví prospěšné kmeny bakterií v našem tlustém střevu to umí.

Inulin se tedy stane jejich potravou, ze které mohou čerpat energii a živiny potřebné pro jejich růst a přežití.

Tento druh podpory probiotických kmenů bakterií se nazývá prebiotický účinek. Inulin se proto právem mezi prebiotika řadí.

Tato látka se tudíž nepřímo podílí na celé řadě funkcí našeho těla tím, že podporuje probiotika v jejich růstu a zaručuje jejich delší dobu přežití.

Následné zlepšení stavu střevní mikroflóry se může projevit:

To ale není všechno. Vláknina je také vašim nejlepším kamarádem v boji s nadváhou.

Jak čekanková vláknina pomáhá v hubnutí?

Inulin, který tvoří drtivé procento obsahu extraktu z kořene čekanky obecné, je rozpustná vláknina.

To znamená, že při kontaktu s vodou několikanásobně zvýší svůj objem a v žaludku nabobtná.

V praxi to znamená, že dosáhnete pocitu sytosti i s mnohem menšími porcemi jídla, než na které jste zvyklí.

čekanková vláknina při hubnutí

Dalším faktorem, který při hubnutí oceníte, je to, že vláknina sice pomáhá potravě projít trávicím traktem, ale přitom také zpomaluje její trávení, čímž se mnohonásobně zlepší vstřebávání živin z ní.

I z menších porcí jídla tudíž dostanete to, co vaše tělo ke svému fungování potřebuje.

Další benefity vlákniny

Vláknina zlepšuje trávení nejen tím, že upraví stav střevní mikroflóry, ale také svou vlastní přítomností ve střevech.

Dokáže zlepšit peristaltiku střev, upravit pravidelnost a konzistenci stolice a tím předcházet zácpě. Kromě toho je v neposlední řadě „uklízečkou střev“ – odstraňuje z nich škodliviny a toxiny a urychluje odchod odpadních látek z těla ven, čímž se podílí dokonce na prevenci rakoviny střeva.

Vláknina v podobě inulinu může být velmi prospěšná také pro lidi trpící diabetem. Inulin totiž dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a držet ji na stabilních hodnotách, čímž spolupracuje na kompenzaci diabetu.

Kromě toho může zlepšit také inzulinovou rezistenci.

Doporučené množství vlákniny

Drtivé procento Čechů se na doporučené denní množství vlákniny, které bychom měli přijmout, vůbec nedostane.

Platí to hlavně pro lidi, kteří dávají přednost potravinám živočišného původu a ve svém jídelníčku mají málo zeleniny. Průměrně tak člověk zkonzumuje přibližně 15 g vlákniny za den.

Její doporučené denní množství je ale jednou tak vysoké – zkonzumovat bychom měli alespoň 30 g. Není ale vhodné, aby všechna tato vláknina pocházela z jednoho zdroje.

Inulin čekanková vláknina
Čekanková vláknina inulin, květ a koře. Zdroj: Canva.com

U vlákniny, která pochází z kořene čekanky, a tudíž je i součástí prebiotické čekankové vlákniny, platí, že bychom jí neměli zkonzumovat více než 10 g za den. Tomu je přizpůsobené i dávkování tohoto produktu – 2x denně, nejlépe ráno a večer, jednu čajovou lžičku, která představuje přibližně 5 g.

V případě, že bychom konzumovali vlákninu pouze z jednoho zdroje, by totiž mohlo docházet k opačnému efektu, než chceme dosáhnout – k rozhození střevní rovnováhy a zdravotním komplikacím.

Proto je zcela nutné u prebiotické čekankové vlákniny její dávkování dodržovat a nepřekračovat ho.

Zbylých 20 g vlákniny byste se poté měli snažit doplnit z přirozených potravinových zdrojů. Které jsou nejlepší?

Nejlepší zdroje vlákniny v potravinách

Téměř všude se uvádí, že nejlepšími zdroji vlákniny jsou ovoce a zelenina, ale není to pravda. Jde sice o hodnotné zdroje, ale zdaleka ne o nejlepší, a vláknina získaná z tohoto zdroje sama o sobě pro splnění doporučeného denního množství nestačí.

Ovoce průměrně obsahuje 3 g vlákniny na 100 g, u zeleniny jsou to 2 g na 100 g.

K nejlepším zdrojům vlákniny z potravy proto patří:

  • Luštěniny – mají obsah přibližně 15 g vlákniny na 100 g.
  • Knäckebrot – může obsahovat téměř 20 g vlákniny na 100 g výrobku.
  • Obilné vločky a müsli – kolem 10 g.
  • Ořechy – opět je to 10 g vlákniny (vyzkoušejte kešu oříšky).
  • Celozrnné pečivo – obsahuje 7-8 g vlákniny.

Zde vidíte, že zelenina a ovoce jsou co se týče vlákniny opravdu jen doplňkem stravy.

S tabulkou výše uvedených potravin ale už nebude problém zkonzumovat zbylých 20 g vlákniny, které vám při užívání čekankové vlákniny budou chybět na doporučené denní množství.

Kdy si dát pozor?

Pokud trpíte některou z těchto střevních nemocí, o vhodnosti užívání inulinu se poraďte se svým lékařem:

  • celiakie
  • Crohnova choroba
  • syndrom dráždivého tračníku
  • zánětlivá střevní onemocnění

Naposledy aktualizováno 14 ledna, 2024, autorem Redakce Magazínu

5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *